Mesajul unui medic de la Terapie Intensivă. ”Ne așteptăm la mai rău. Dacă mergem în ritmul ăsta, ajungem în colaps”

Amin Zahra este rezident la Terapie Intensivă la spitalul din Ploiești și a ținut pe rețelele de socializare un fel de jurnal al cazurilor de Covid.

Medicul spune că spitalul este supraaglomerat, iar bolnavii de Covid-9 nu au unde să fie tratați.

”Este o problemă cronică. De două săptămâni nu am avut niciun loc. Pacienți care așteaptă, pacienți care sunt transferați în alte județe, cam asta este situația în momentul de față. Noi facem consultul, dar din lipsă de locuri nu poți să-i tratezi”, a declarat Amin Zahra.

Potrivit acestuia, toți cei de la Terapie Intensivă sunt în stare gravă.

”Majoritatea au nevoie de oxigenare mai multă sau intubație. Avem pacienți care dimineața pot să pară într-o situație stabilă, dar în următoarele ore să se deprecieze foarte grav și pe seară să fie intubat sedat.

Probabil oamenii cred că dacă e un pacient conștient, care stă pe o mască de oxigen, nu este de terapie, dar vă garantez că toți pacienții care stau la Terapie Intesivă sunt de terapie intensivă”.

Medicul susține că nu ne aflăm departe de momentul în care doctorii vor trebui să decidă pe cine salvează.

Nu știu dacă va posibil acest lucru, să facem un triaj sau nu, dar nu suntem departe de acel moment, sper să nu ajungem acolo. Ar trebuie să fie o lege, o acoperire legală din punctul acesta de vedere, că nu suntem noi Dumnezeu să hotărâm cine trăiește și cine nu. În momentul de față se găsesc soluții: în alte județe, în alte spitale, dar dacă nu se iau măsuri mai stricte o să ajungem și la momentul acela”.

Doctorul arată că rata de supraviețuire din acest moment la Terapie Intensivă este de 40-45%. 

”Oamenii să aibă răbdare, să aibă încredere în sistemul medical”
 

”Au fost și cazuri mai grave care au scăpat, au fost și tineri, după cum ați văzut acum câteva zile o tânără de 18 ani care a decedat. Nu se știe nicio problemă, am cercetat-o destul de mult, încercând să descoperim o altă boală asociată, dar nu a fost diagnosticată cu absolut nimic. O medie de vârstă la terapie intensivă este de 50 de ani, poate și mai puțin. Avem o rată de 40-45% de succes, în momentul de față”.

Amin Zahra spune și cum arată viața unui medic de la ATI din martie încoace: ”Una foarte solicitantă, condiții foarte grele, nu pot să zic că e una bună. Dar pot să zic că ne luptăm și mergem mai departe, asta e situația”.

Iar medicul se așteaptă și la mai rău de atât. 

Ne așteptăm la mai rău, de luptat o să luptăm până când putem. Cel mai urgent în momentul de față este să revenim la cazuri mai puține. Dacă mergem în ritmul ăsta, cu peste 3.000 de cazuri zilnic, o să ajungem în colaps”.

În final, a venit și cu un mesaj pentru oameni: ”Oamenii să aibă răbdare, să aibă încredere în sistemul medical, care vedem în momentul de față nu prea există. Să știe că ceea ce vedem în momentul de față este real și nimic nu este exagerat, cifrele sunt reale, uneori subestimate, pentru că numărul real este mult mai mare”. scrie stirileprotv.ro