Alegeri prezidențiale Moldova. Răsturnare de situație: Maia Sandu trece în frunte, după numărarea voturilor din diaspora

Surpriză de proporții în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Candidata opoziției, Maia Sandu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

După ce inițial a fost dată pe locul al doilea la votul din țară, scorul s-a modificat simțitor după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din diaspora. 

ACTUALIZARE 9:30 Diferența dintre Maia Sandu și Igor Dodon a ajuns la patru procente, după centralizare datelor primite de la 99,95

la sută din secțiile de votare. Mai sunt așteptate, practic, procesele verbale din două secții de vot din diaspora. Maia Sandu are acum 36,15 la sută din voturi, iar Igor Dodon 32,62 la sută.

ACTUALIZARE 6:25 Maia Sandu are peste 3 procente în fața lui Igor Dodon, în condițiile în care mai sunt de numărat voturile din 10 secții din diaspora.

După procesarea a 99,53 la sută dintre procesele-verbale (din 2.133 de secții de vot dintr-un total de 2.143), 

Maia Sandu conduce cu 35,93 la sută din voturi, pe locul al doilea fiind Igor Dodon cu 32,76 la sută din sufragii, în timp ce Renato Usatîi are 16,95 la sută.

ACTUALIZARE 3:30 Diferența Maiei Sandu față de Igor Dodon s-a mărit la aproape două procente, conform datelor comunicate de Comisia Electorală Centrală.

Candidata PAS are 35,28 la sută din voturi, în timp ce actualul președinte a obținut 33,31 la sută din sufragii.

S-au totalizat datele din 98,93 la sută din secțiile de vot. Mai sunt de procesat situațiile din 23 de secții de vot, toate din diaspora, unde votul continuă în 16 dintre ele, fiind situate pe alte fuse orare, în America.


Dacă la votul din țară Igor Dodon și Maia Sandu erau la diferență de circa trei procente, după ce au început să vină și rezultatele de la secțiile de vot din diaspora – unde s-a stat la cozi și au

votat în jur de 140.000 de persoane -, candidata PAS a trecut în frunte și îl depășește pe actualul președinte prorus cu mai mult de un procent.

După centralizarea rezultatelor indicate de procesele-verbale din 2.111 secții de vot din totalul celor 2.143 (însemnând 98,51 la sută din secțiile de vot),

Maia Sandu avea 34,81 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon – 33,68 la sută din voturi. Pe locul al treilea se situează Renato Usatîi cu 16,98 la sută din voturi. 

Cum a votat diaspora

Mai mult, în voturile diasporei, Igor Dodon nici măcar nu este pe locul al doilea, ci s-a clasat abia al treilea.

Pe locul al doilea este Renato Usatîi, actualul primar din Bălți, un candidat controversat, populist, dar care și-a făcut campanie cu un discurs anti-Dodon.

După centralizarea rezultatelor proceselor-verbale din 107 din cele 139 de secții de vot din diaspora, Maia Sandu avea 68,01 la sută

din voturile diasporei, fiind urmată de Renato Usatîi, cu 18,42 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon nu avea decât 4,48 la sută din sufragii.

Chișinăul a votat cu Maia Sandu

Alegătorii din capitala Republicii Moldova au votat majoritar tot cu Maia Sandu. Candidata opoziției proeuropene a câștigat categoric

la Chișinău în fața lui Igor Dodon, având 45,20 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon a luat 34,17 la sută din sufragii. Pe locul al treilea s-a clasat Renato Usatîi cu 9,55 la sută din voturile alegătorilor din Capitală.

Cursă relansată pentru turul al doilea de scrutin

În turul al doilea de scrutin, care va avea loc la 15 noiembrie, se vor înfrunta, așadar, Maia Sandu și Igor Dodon, însă această răsturnare de situație adusă de votul din diaspora dă șanse noi candidatei opoziției prooccidentale.

Ar putea exista o mobilizare mai mare la vot în turul al doilea de scrutin, în condițiile în care la alegerile

din 1 noiembrie au participat aproape 43 la sută dintre alegătorii înscriși (față de 50 la sută la alegerile din 2016, când în turul al doilea s-au înfruntat tot Igor Dodon și Maia Sandu).

Scrutinul de duminică, desfășurat în plină pandemie și în condiții meteo nefavorabile, i-a descurajat pe mulți alegători să iasă din case. Turul al doilea i-ar putea mobiliza mai mult pe tineri,

care au venit la vot în proporție mică, ar putea mobiliza și mai mult diaspora și, în plus, observatorii sunt de părere că o parte din electoratul lui Renato Usatîi nu va vota cu Igor Dodon.

Ceilalți candidați proeuropeni care au participat la turul 1 și care s-au clasat pe ultimele patru locuri (Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă) adună împreună în jur de 8 procente care, în mod normal, s-ar duce către Maia Sandu. scrie digi24.ro