Calendar ortodox vineri 6 noiembrie 2020. Ce sfant este praznuit la romani

Calendar ortodox vineri 6 noiembrie 2020. In aceasta zi, romanii praznuiesc un sfant mare. Sfantul Pavel Marturisitorul era originar din Tesalonic. El a fost secretar si diacon al Sfantului Alexandru.

Patriarhul Alexandru a fost intrebat, pe patul mortii, pe cine doreste sa lase pastor in urma sa.

Atunci el a raspuns: „De veti voi barbat dumnezeiesc si intelept, puternic sa va invete pe voi adevarul si luminand cu virtutile ca sfesnicul scos de sub obroc, sa il alegeti pe Pavel”. Atunci Pavel a fost ales patriarh al Constantinopolului.

Calendar ortodox vineri 6 noiembrie 2020. Ce sfant este praznuit la romani

Din pacate insa, Pavel nu a fost atunci acceptat nici de ereticii arieni, nici de Constantiu (337-361), imparatul arian.

A fost inlaturat din functie si obligat sa se refugieze la Roma. Aici s-a intalnit cu Sfantul Atanasie cel Mare, care a fost si el alungat de catre Constantiu.

A fost repus in scaun in urma insistentelor imparatului apusean Constantin al II-lea, fratele lui Constantiu. Dupa moartea acestuia, Pavel a fost exilat la Cucuzon, in Armenia. Aici a fost sugrumat de arieni cu omoforul sau, chiar in timp ce se afla la slujirea Sfintei Liturghii.

Moastele Sfantului Pavel Marturisitorul au fost mutate la Constantinopol, in timpul domniei imparatului Teodosie. In anul 1236, ele au fost aduse la Venetia

Troparul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Glasul 3

Pentru mărturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoţi. Strigă împreună cu tine şi Abel către Domnul şi sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Glasul 2

Luminând pe pământ, ca o stea din cer luminătoare luminezi acum Biserica cea a toată lumea, pentru care şi pătimind, sufletul tău, Sfinte Pavel, ţi l-ai pus şi ca al lui Zaharia şi al lui Abel, lămurit strigă sângele tău către Domnul.

Tot in aceasta zi, facem si pomenirea:

  • Sfantului Varlaam Hutinski;
  • Sfantului Cuvios Luca;
  • Sfantului Mucenic Nicandru;
  • Sfantului Pavel cel nebun pentru Hristos.