MEDICUL Mihai Craiu, avertisment dur în privinţa infecţiei COVID-19 la copii: Cei cu boli grave au risc foarte mare de infectare. Adolescenții pot face sindrom inflamator multisistemic

Medicul Mihai Craiu atrage atenţia că tulpina Delta este de cinci ori mai contagioasă decât cea inițială și că bebelușii și copiii mai mari care suferă şi de alte boli grave au un risc foarte mare de infectare.

Totodată, medicul Mihai Craiu avertizează că adolescenții au un risc suplimentar deoarece pot face sindron inflamator multisistemic.

Dr. Mihai Craiu preconizează o creștere a numărului de cazuri COVID la copii în perioada următoare.

„Vor fi mai mulți copii infectați, dar cu boli severe și care să necesite spitalizare nu ne așteptăm la aceeași proporție ca și la adulți. Imensa majoritate a copiilor infectati fac forme foarte ușoare sau nu au simptome deloc.

Pacienții care sunt acum in terapie intensivă în România sunt copii care fie aveau anterior o afecțiune gravă, o comorbiditate foarte importantă, fie au vârste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii în

primele luni de viață sau cei mai mari care au boli grave”, a declarat dr. Craiu, la Digi 24.

Medicul Mihai Craiu a explicat şi la ce să fie atenţi părinţii şi care sunt simptomele care ar trebui să-i îngrijoreze.

„Un părinte cu un copil absolut sănătos, care a frecventat și înainte grădinița, trebuie să aibă grijă la semnele unei boli acute febrile și să nu se sperie de orice fel de muc în nas și simptome minore respiratorii. Părinții să

vorbească între ei. Dacă încep să aibă semne mai mult de 2-3 copii într-o clasă, da, trebuie să ne gândim la coronavirus. Dacă e un caz singular, e absolut improbabil.

Dacă apar semne de gravitate la boală febrilă respectivă, adică copil deshidratat, care nu mai bea, nu mai urinează sau copil care respiră dificil, peste 50 pe minut respirație, sau copil cu alterarea stării generale, categoric trebuie să meargă la spital.

Părinții trebuie să facă și ce făceau înainte de pandemie: pare o viroză severă, merg la doctor, pare o boală obișnuită, vorbesc cu medicul de familie și iau măsurile obișnuite”, a mai precizat Mihai Craiu, la Digi 24.

Medicul a avertizat că „dacă nu se schimbă absolut nimic în ceea ce privește purtatul măștii, aglomeratul la gardul școlii, probabil că o să apară multe cazuri și DSP-urile o să închidă unele clase sau chiar școli, din păcate, pentru că va crește numărul de copii”.

Mihai Craiu a avertizat cu privire la adolescenți. Potrivit acestuia, adolescenţii au un risc suplimentar față de copiii foarte mici pentru că în cazul lor poate apărea „faimosul sindron inflamator multisistemic care, desi nu e frecvent, poate evolua sever și poate să lase sechele”.

Mihai Craiu a atras atenția şi asupra faptului că un copil din 10 rămâne cu unele simptome chiar și la câteva luni după ce a trecut boala.

Citește și: Aproximativ 1 din 10 copii a rămas cu simptome după vindecarea de COVID-19 în Israel

Mihai Craiu a recomandat vaccinarea antigripală mai ales pentru copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, pentru că ei sunt la risc maxim de complicații ale gripei, iar în anii anteriori au fost copii din această categorie de vârstă care au ajuns la terapie intensivă sau au decedat. scrie romaniatv