PSD cere dublarea alocaţiilor de stat pentru copii în bugetul pe 2020

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, joi, că două dintre proictele pe care Guvernul şi-a asumat răspundere sunt în procedură parlamentară, ceea ce ar reprezenta un conflict juridic de natură

constituţională. PSD va contesta la CCR legea care abrogă OUG 51/ 2019 şi legea care prorogă unele termene din justiţie. 

Acesta a afirmat că, dacă se va asuma răspunderea pe Legea bugetului, PSD va depune un proiect  de lege pentru dublarea alocaţiilor copiilor.

”Există un conflict juridic, atâta timp cât o lege există în Parlament, ea să fie asumată de Guvern”, a spus Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei comune a Camerei Deputaţlor şi Senatului.

”Cea cu plafoanele, este o lege premergătoare bugetului de stat. Din discursul primului ministru, am dedus că doreşte să vină şi cu asumarea răsunderii pe buget. Noi ne menţinem

părerea că bugetul de stat este cea mai importantă lege, anual, care trebuie dezbătută în Parlament”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a afirmat că, dacă se va asuma răspunderea pe Legea bugetului, PSD va depune un proiect  de lege pentru dublarea alocaţiilor copiilor.

”Acest lucru, anul trecut l-a făcut şi PNL, şi nu cred că au ceva împotrivă ca PSD să vină anul acesta cu acelaşi amendament.

Ce suportă bugetul Roâniei este atributul Guvernului. Veniturile copiilor sunt mult prea mici pentru timpurile de astăzi”, a spus Ciolacu, apreciind că rolul Parlamentului este de a face legi.

Ciolacu a mai afirmat că legile privind progarea unor termene din justiţie şi cea privind transportul  sunt în procedură avansată în Parlament şi este posibil ca săptămâna viitoare să fie adoptate.

”Nu înţelegem de ce s-a venit cu asumarea. Considerăm că este un conflict constituţional, atâta timp cât ele sunt în dezbatere parlamentară

să vii cu asumarea. Cele două legi care sunt în dezbatere, noi vom sesiza”, a mai spus Ciolacu, apreciind că ”trebuie să laşi Parlamentul să lucreze”.

În schimb, Ciolacu a spus că PSD nu va depune moţiune de cenzură după asumarea răspunderii pe cele trei proiecte de legi.

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, la asumarea răspunderii în Parlament pe legea plafoanelor bugetare, că, în cursul acestui an, deficitul va depăşi 4% din PIB, că trebuie readus sub 3% din PIB, dar că acest obectiv nu poate fi atins în 2020.”În cursul acestui an,

deficitul va depăşi 4% din PIB. Este clar că urmare a acestui deficit pe 2019 trebuie să facem paşi spre a readuce deficitul sub 3% din PIB. Acesta este obiectivul nostru. Nu poate fi atins în 2020.

Vă readuc aminte că, pe lângă cheltuielile care au trebuit efectuate, anul viitor trebuie aplicate Legea pensiilor, Legea salarizării în sectorul public şi alte legi care cresc cheltuielile. În Parlament

există o febrilitate şi se adoptă legi care duc la cheltuieli”, a declarat Ludovic Orban în plenul Parlamentului, la asumarea răspunderii pe legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor.

El a ţinut să sublinieze că bugetul României pe 2020 nu mai suportă nicio nouă cheltuială suplimentară.”Orice cheltuială care este rezultatul adoptării unor legi va duce la creşterea deficitului sau la imposibilitatea de a face cheltuieli vitale şi va crea probleme mari,

inclusiv pentru atragerea fondurilor europene, din lipsa capacităţii de a asigura cofinanţare. Să vă gândiţi că este aproape imposibil să mai venim cu proiecte de legi fără a identifica surse de finanţare”,a mai afirmat şeful Executivului.